28 Ağustos 2013 Çarşamba

Elmalı Kurabiye ( Ponçik )




         Eşimin en sevdiği kurabiye :) Sıklıkla yaptığım halde bugüne dek eklemediğimi farkettim. Sanırım herkesin severek yediği bu kurabiyeyi ben yumuşak sevmeyenlerdenim. Biraz dışını kıtır seviyorum. Bu nedenle benim tarifimde süt var. Bazı tarifler yoğurtlu, onlar yumuşak oluyor, haberiniz olsun :)) Bir gün yumuşak tarifini de veririm. Misafirime göre arada yumuşak yaptığım da oluyor.

        Malzemeler:

        Hamuru İçin;

        200 gr oda sıcaklığında iyice yumuşamış margarin
        Yarım su bardağı sıvı yağ
        1 oda sıcaklığında yumurta
        1 su bardağı oda sıcaklığında süt
        1 paket kabartma tozu
        1 paket vanilya
        3-4 yemek kaşığı pudra şekeri
        Aldığı kadar un

        İçi İçin;

       4-5 adet elma
       4-5 yemek kaşığı toz şeker
       1 tatlı kaşığı tarcın
       1 su bardağı dövülmüş ceviz

       Hazırlanışı:

       Önce hamurunu hazırladım. Bunun için margarin, sıvı yağ, yumurta ve sütü derin bir kapta karıştırdım.
( ben elle yapıyorum bu işlemi, yoğurur gibi.) 1 su bardağı unu, kabartma tozunu, pudra şekeri ve vanilyayı eleyerek, karışıma ekleyip, yoğurdum. Artık kulak memesi kıvamında  pürüzsüz bir hamur elde edene kadar azar azar elenmiş un ekleyerek, yoğurmaya devam ettim. Dinlenmesi için üzerini nemli bir bezle örttüm.
       Gelelim iç harcımızı hazırlamaya :) Elmaların kabuklarını soyup, tencereye rendeledim. Üzerine şekeri ekleyip, elmalar suyunu salıp çekene kadar arada karıştırarak pişirdim. Ocaktan almaya yakın ceviz ve tarçını da ekleyip biraz daha pişirip, ocaktan aldım.
       Hamurdan elma büyüklüğünde bezeler koparıp merdane ile açtım. ( ne çok ince ne de çok kalın olacak.) Elde edilen bu yuvarlağı üçgen pizza dilimleri gibi 6 ya da 8 parçaya ayırdım. ( hamurunuzun büyüklüğüne ve istediğiniz kurabiye boyutuna göre değişecektir.) Üçgenlerin geniş uçlarına elmalı harçtan koyup, yuvarlayarak sardım. Yağlı kağıt serdiğim tepsiye dizip, önceden 165 dereceye ısıtılmış fırında üzerleri pembeleşene kadar pişirdim. Soğuduktan sonra üzerlerine  pudra şekeri  serptim. Afiyet olsun :)



  

       Fazla fazla hazırlayıp, buzluğa atabileceğiniz bir kurabiye. Buzluktan çıkarınca kendiliğinden çözülmesini bekleyip, sonrasında 5 dk kadar 100 dereceye ısıtılmış fırında ısıtabilirsiniz. Buzluğa atacaksanız, pudra şekeri serpmeden atmalısınız. Zamanınız yoksa da direk fırına atıp, 10 dk ısıtabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder