21 Eylül 2012 Cuma
Etli Yaprak Sarma
En sevdiğim yemeklerden biri. Adını duyduğum anda canım istiyor, üzerine sarımsaklı yoğurtla şahane. Her gün olsa bıkmam diyebilirim :)) Annemin yaptığı dolma ise abartısız yediğim en iyi dolma :)) Çoğu insan zeytinyağlı ya da etli sarma yapmaya üşenir, zahmetli diye bilinir ve çoğu kez hazır alınır. Ama ben yaprak sarmayı zevkle yapanlardanım. Belki 2 kişiyiz diye az sardığım içindir bilemiyorum ama benim çok sık yaptığım bir yemek.. Şuan yeni pişirdim eve sinen muhteşem kokunun tarifi imkansız :) Boşuna demiyorum mutfakta huzur var :))
Bu arada zeytinyağlı yaprak sarmayı ince ve uzun sarmamız gerekirken, etli yaprak sarmayı daha kalın ve kısa sarmalıyız...
Malzemeler:
500 gr salamura asma yaprağı
Sıcak su ( dolmalar hizasında )
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı domates-biber salçası
Tuz
Harcı İçin;
350 gr orta yağlı dana kıyma
2 kuru soğan
1-2 domates ( ya da 1 yemek kaşığı domates salçası)
1 su bardağı pilavlık pirinç (ben kırık pirinç kullanmayı sevmiyorum)
1/3 demet maydanoz
1 yemek kaşığı biber salçası
1-2 yemek kaşığı kuru nane ya da 1/3 taze nane
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 diş sarımsak
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
1 çay bardağı su ( malzemeyi seyreltmek için gerekli )
Tuz
Hazırlanışı:
Salamura yaprakların tuzunu atması için yaklaşık 5 dk kaynattım (eğer taze yaprak kullanacaksanız bu süre daha fazladır), kaynayan yaprakları süzgeçe alıp süzüp, soğuk sudan geçirip yapraklarımı hazırladım. Soğanı ve maydanozu ince ince doğrayıp, domatesleri rendeledim. Pirinci yıkayarak süzdüm. Ve harç için gerekli tüm malzememi harmanlayıp harcımı hazırladım.
Yaprağın içine (damarlı kısmının üzerine) bir tatlı kaşığı harçtan koyarak fotoğraftaki gibi sardım.
Sarmaları tencereye dizmeden önce 3 yemek kaşığı zeytinyağda 1 yemek kaşığı salçayı kavurup üzerine sarmaları boşluk bırakmadan dizdim. Sarmalar hizasında sıcak su ve tuz koyup, üzerine tabak kapatıp tencerenin kapağını da kapattım. Su kaynadıktan sonra ağır ateşte pişirdim. Tadına bakarak pişip pişmediğini anlayabilirsiniz. Yaklaşık 30-35 dk sürecektir.Suyu az gelirse su ekleyebilirsiniz. Sarımsaklı yoğurtla sıcak servis yapın...
Afiyet Olsun :)
Ben harcımı ikiye ayırdım, ne zaman sarma yapsam yanında biber ne zaman biber yapsam yanında sarma yapar ayrı ayrı pişiririm. Eğer sizin harcınız artarsa kabak, biber, patates, patlıcan dolması yapabilirsiniz. Ya da harcınıza ufak eklemelerle sulu köfte de yapabilirsiniz :))
Etiketler:
asma yaprağı,
etli sarma,
etli yaprak sarma,
sarma,
yaprak sarma
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder