20 Eylül 2012 Perşembe
Açma Patates Böreği ( Arnavut Böreği )
Adının arnavut böreği olduğunu yeni öğrendim. Ancak en sevdiğim böreklerden biridir. Ne zaman bir pastaneye gitsem bu börekten sipariş eder ve elde açmanın çok uğraş verici olduğunu düşünüp afiyetle yerdim. Ama o kadar da zahmetli değilmiş, bugün yaptım çok güzel oldu tavsiye ederim...
Malzemeler:
Hamuru için;
4-4,5 su bardağı un
Su
Tuz
Harcı için;
3-4 patates ( fırın tepsinizin boyutuna göre )
1 soğan
2-3 yemek kaşığı riviera zeytinyağı
Tuz, karabiber, pulbiber
Üzeri için;
1 yumurta
Riviera zeytinyağı
Hazırlanışı:
Unu eledim üzerine tuz ekleyip karıştırdım. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yavaş yavaş su ekleyip, yoğurdum. Hazırladığım hamurdan 12 tane küçük beze yapıp, unlayıp yarım saat dinlenmeye bıraktım. Bezelerin 6 tanesini böreğin alt kısmı için, diğer 6 tanesini de üst kısmı için yemek tabağı büyüklüğünde açtım. Alt kısım için açtığım 6 hamurun hepsinin üzerine yemek kaşığı ile zeytinyağı sürerek bu 6 hamuru üst üste koydum. Üstüste konulan bu hamurları merdaneyle tepsime göre büyüttüm. Hamurumu tepsiye göre ayarladıktan sonra üzerine hazırladığım patatesli harçtan koydum. Daha sonra böreğimin alt hamuru için uyguladığım işlemleri sırasıyla böreğimin üst kısmı için ayırdığım diğer 6 bezeye de uyguladım. Ve üst kısmı için hazırlanan hamuru da harcın üstüne kapadım. İki hamurun uçlarını birleştirdim.
Harcı için , soğanı ince ince kıyıp yağda hafif kavurdum. Üzerine rendelenmiş patatesleri ekleyip tuzunu, karabiberini ve pulbiberini ekleyip, 3-4 dk daha kavurup ocağı kapattım.
Yumurta ve sıvıyağı çırpıp, böreğin üzerine sürdüm. Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirdim. Böreği fırından çıkarınca üzerine ıslak bez koyup biraz beklettikten sonra servis yaptım.
Afiyet Olsun :)
Ben çok hamur olmaması adına toplam 12 beze açıp 6 şarlı olarak alt ve üst için kullandım. İsterseniz daha fazla beze elde edip, kat sayınızı artırabilirsiniz.
Etiketler:
açma patates böreği,
arnavut böreği,
beze,
börek,
el açması börek,
hamur,
patatesli börek
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder