23 Eylül 2012 Pazar
Sodalı Poğaça
Bugün kahvaltıya dostlarımız Hale&Aybars&Peri ve Senem&Murat&Kıvanç geldi. Şahane bir Pazar günü geçirdik :) Bu poğaça, ekmeği aratmadığından geceden evi saran mis gibi kokularla pişirdim. Ve gece gece sıcakken 3 tanesini yedim bile:)) Poğaça herkesin beğenisini kazandığı için burada yazmam gerektiğini düşündüm... Poğaçalar yumuşacık oluyor. Ben çoğunu sade yaptım. 10 tanesini de zeytin ezmeli yaptım. Siz de istediğiniz şekilde yapabilirsiniz.
Malzemeler:
1 su bardağı ılık süt ( 200 ml )
1 su bardağından bir parmak az riviera zeytinyağı
1 su bardağı soda ( 200 ml )
2 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket instant maya ( 10-11 gr )
Un ( 2,5 bardaktan sonra yavaş yavaş eklenmeli )
Üzeri için; Yumurta ve susam-çörek otu
Hazırlanışı:
2 su bardağı unu eleyerek yoğurma kabına koydum. Üzerine şeker, tuz ve instant mayayı koyup karıştırdım. Ortasını havuz gibi açıp, sütü, sıvıyağı, sodayı koydum. Tüm malzmeyi yoğurmaya başladım. Yavaş yavaş un ekleyip yoğurmaya devam ettim. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar un eklemeye devam ettim. Hamur dilediğim kıvama gelince üzerini nemli bezle örterek mayalanmaya bıraktım. Mayalanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, yuvarlayıp yağlı kağıt serdiğim tepsime dizdim. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, susam-çörek otu serpip, önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirdim...
Afiyet Olsun :))
21 Eylül 2012 Cuma
Etli Yaprak Sarma
En sevdiğim yemeklerden biri. Adını duyduğum anda canım istiyor, üzerine sarımsaklı yoğurtla şahane. Her gün olsa bıkmam diyebilirim :)) Annemin yaptığı dolma ise abartısız yediğim en iyi dolma :)) Çoğu insan zeytinyağlı ya da etli sarma yapmaya üşenir, zahmetli diye bilinir ve çoğu kez hazır alınır. Ama ben yaprak sarmayı zevkle yapanlardanım. Belki 2 kişiyiz diye az sardığım içindir bilemiyorum ama benim çok sık yaptığım bir yemek.. Şuan yeni pişirdim eve sinen muhteşem kokunun tarifi imkansız :) Boşuna demiyorum mutfakta huzur var :))
Bu arada zeytinyağlı yaprak sarmayı ince ve uzun sarmamız gerekirken, etli yaprak sarmayı daha kalın ve kısa sarmalıyız...
Malzemeler:
500 gr salamura asma yaprağı
Sıcak su ( dolmalar hizasında )
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı domates-biber salçası
Tuz
Harcı İçin;
350 gr orta yağlı dana kıyma
2 kuru soğan
1-2 domates ( ya da 1 yemek kaşığı domates salçası)
1 su bardağı pilavlık pirinç (ben kırık pirinç kullanmayı sevmiyorum)
1/3 demet maydanoz
1 yemek kaşığı biber salçası
1-2 yemek kaşığı kuru nane ya da 1/3 taze nane
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 diş sarımsak
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
1 çay bardağı su ( malzemeyi seyreltmek için gerekli )
Tuz
Hazırlanışı:
Salamura yaprakların tuzunu atması için yaklaşık 5 dk kaynattım (eğer taze yaprak kullanacaksanız bu süre daha fazladır), kaynayan yaprakları süzgeçe alıp süzüp, soğuk sudan geçirip yapraklarımı hazırladım. Soğanı ve maydanozu ince ince doğrayıp, domatesleri rendeledim. Pirinci yıkayarak süzdüm. Ve harç için gerekli tüm malzememi harmanlayıp harcımı hazırladım.
Yaprağın içine (damarlı kısmının üzerine) bir tatlı kaşığı harçtan koyarak fotoğraftaki gibi sardım.
Sarmaları tencereye dizmeden önce 3 yemek kaşığı zeytinyağda 1 yemek kaşığı salçayı kavurup üzerine sarmaları boşluk bırakmadan dizdim. Sarmalar hizasında sıcak su ve tuz koyup, üzerine tabak kapatıp tencerenin kapağını da kapattım. Su kaynadıktan sonra ağır ateşte pişirdim. Tadına bakarak pişip pişmediğini anlayabilirsiniz. Yaklaşık 30-35 dk sürecektir.Suyu az gelirse su ekleyebilirsiniz. Sarımsaklı yoğurtla sıcak servis yapın...
Afiyet Olsun :)
Ben harcımı ikiye ayırdım, ne zaman sarma yapsam yanında biber ne zaman biber yapsam yanında sarma yapar ayrı ayrı pişiririm. Eğer sizin harcınız artarsa kabak, biber, patates, patlıcan dolması yapabilirsiniz. Ya da harcınıza ufak eklemelerle sulu köfte de yapabilirsiniz :))
Artık İstanbul'da hava serin, güneş battıktan sonra kısa kollu ile durulmuyor :(( Her yıl yaz biterken içim burkulur, aşık olduğum mevsim bizden uzaklaşmakta :(( Güzel bir yaz geçirdim ve bütün bir kış bununla avunup Haziran'ı bekleyeceğim :((
Tatilimizin ilk günü :) Canım arkadaşlarımla harika bir tatil geçirdik :) Çok güldük, çok eğlendik, çok yüzdük, çok yedik, çok gezdik :)) Çok seviyorum sizi...
ve hayatımdaki en değerli varlık kocam : ))
Yanda ise tatilimizin son günü gittiğimiz sarnıç :( Modumuz çok düşüktü :((
Bol muhabbetli, bol misafirli, bol yemekli, bol kahkahalı kışa merhaba diyelim ... Yaz mevsimi gibi yüksek enerjili günler dileğimle :))
20 Eylül 2012 Perşembe
Açma Patates Böreği ( Arnavut Böreği )
Adının arnavut böreği olduğunu yeni öğrendim. Ancak en sevdiğim böreklerden biridir. Ne zaman bir pastaneye gitsem bu börekten sipariş eder ve elde açmanın çok uğraş verici olduğunu düşünüp afiyetle yerdim. Ama o kadar da zahmetli değilmiş, bugün yaptım çok güzel oldu tavsiye ederim...
Malzemeler:
Hamuru için;
4-4,5 su bardağı un
Su
Tuz
Harcı için;
3-4 patates ( fırın tepsinizin boyutuna göre )
1 soğan
2-3 yemek kaşığı riviera zeytinyağı
Tuz, karabiber, pulbiber
Üzeri için;
1 yumurta
Riviera zeytinyağı
Hazırlanışı:
Unu eledim üzerine tuz ekleyip karıştırdım. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yavaş yavaş su ekleyip, yoğurdum. Hazırladığım hamurdan 12 tane küçük beze yapıp, unlayıp yarım saat dinlenmeye bıraktım. Bezelerin 6 tanesini böreğin alt kısmı için, diğer 6 tanesini de üst kısmı için yemek tabağı büyüklüğünde açtım. Alt kısım için açtığım 6 hamurun hepsinin üzerine yemek kaşığı ile zeytinyağı sürerek bu 6 hamuru üst üste koydum. Üstüste konulan bu hamurları merdaneyle tepsime göre büyüttüm. Hamurumu tepsiye göre ayarladıktan sonra üzerine hazırladığım patatesli harçtan koydum. Daha sonra böreğimin alt hamuru için uyguladığım işlemleri sırasıyla böreğimin üst kısmı için ayırdığım diğer 6 bezeye de uyguladım. Ve üst kısmı için hazırlanan hamuru da harcın üstüne kapadım. İki hamurun uçlarını birleştirdim.
Harcı için , soğanı ince ince kıyıp yağda hafif kavurdum. Üzerine rendelenmiş patatesleri ekleyip tuzunu, karabiberini ve pulbiberini ekleyip, 3-4 dk daha kavurup ocağı kapattım.
Yumurta ve sıvıyağı çırpıp, böreğin üzerine sürdüm. Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirdim. Böreği fırından çıkarınca üzerine ıslak bez koyup biraz beklettikten sonra servis yaptım.
Afiyet Olsun :)
Ben çok hamur olmaması adına toplam 12 beze açıp 6 şarlı olarak alt ve üst için kullandım. İsterseniz daha fazla beze elde edip, kat sayınızı artırabilirsiniz.
13 Eylül 2012 Perşembe
Yoğurtlu Bulgur Köftesi
Bugün dışarda işlerim vardı. Ve tahminimden uzun sürdü,evde de yemek yoktu. Dışarıdan söyleriz diye düşünürken aklıma bulgur köftesi düştü. Uzun zamandır yemediğimizi farketip eve gelir gelmez yaptım, afiyetle yedik... Denemeyen herkese tavsiye ediyorum :)
Köfteler için ;
1 su bardağı ince bulgur / 1 su bardağı sıcak su
1 kuru soğan
1 su bardağı un
1 yumurta
1 tatlı kaşığı biber salçası
Tuz, karabiber, kimyon
Sosu için ;
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
Zeytinyağı
Üzerine; Sarımsaklı yoğurt
Hazırlanışı:
Bulgurun üzerine 1 su bardağı sıcak su döküp, 5 dk beklettm. 1 rendelenmiş soğanı, yumurtayı, salçayı ve baharatları bulgura ekledim,1 bardak unu ise azar azar ekleyerek yumuşak bir hamur olana kadar yoğurdum. Fındıktan biraz büyük olacak şekilde yuvarlak köfteler yaptım. Köfteye düzgün şekil vermek için küçük bir kaba soğuk su koydum. Arada elimi ıslatarak şekil vermeye devam ettim. Tencereye yağı ve salçaları koyup, salçaların kokusu çıkana kadar kavurdum. Yaklaşık 2 - 2,5 su bardağı su ekleyip, tuzunu ayarlayıp suyu kaynattım. Hazırladığım köfteleri kaynayan suya tek tek koydum. Piştikten sonra tabağa aktarıp, üzerine sarımsaklı yoğurt döküp, yoğurdun da üzerine köftelerin piştiği salçalı sostan gezdirip pul biberle süsleyebilirsiniz.
Afiyet Olsun : )
11 Eylül 2012 Salı
Elmalı, Havuçlu Toplar
Malzemeler:
1 paket eti finger ya da ülker petit beurre
1 paket kakaolu bisküvi
1-2 elma
1 havuç
Fındık ya da ceviz
Hazırlanışı:
Elma ve havuçları rendeledim. Üzerine bisküvileri kırarak ekledim. Ceviz ya da fındık içlerini rondodan geçirip ekledim. Küçük toplar yapıp, hindistan cevizine buladım. Buzdolabında 2 saat bekletip, servis edelim.
Afiyet olsun :))
Hindistan Cevizli Toplar
Canım arkadaşım Seda'dan aldığım tarifi hemen uyguladım ve şahane oldu.
Malzemeler:
1 paket kenton sade toz krema ve 2,5 su bardağı süt ya da 1 paket Dr Oetker vanilyalı toz krema ve 1,5 su bardağı süt
4,5 su bardağı hindistan cevizi
1 su bardağı pudra şekeri
1 su bardağı coffee mate
İsteğe göre bulamak için ceviz, fındık, kakao, kahve
Hazırlanışı:
Aldığınız kremayı üzerindeki tarife göre sütle çırpıp, krema haline getirelim. Ben yukarıda iki markayı verdim. Daha sonra diğer malzemeleri ekleyip kaşıkla karıştıralım. 2 saat buzlukta beklettikten sonra ufak top şekli verip dilediğimiz malzemeye (ceviz,fındık,hindistan cevizi,kakao,kahve) bulayarak servis edelim. Ben hindistan cevizi ve kakaoyya bulayarak servis ettim.
Afiyet Olsun :)
5 Eylül 2012 Çarşamba
Tahin Pekmezli Muffin
Malzemeler:
3 yumurta
1 su bardağından biraz az pekmez
1 su bardağı tahin
1,5 su bardağı un
Yarım su bardağı riviera zeytinyağı
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
İsteğe göre ceviz, fındık olabilir
Üzeri için pudra şekeri
Hazırlanışı:
Yumurtaları pekmezle iyice çırpıp, yağ ve tahini ekleyip çırpmaya devam edelim. Ceviz (fındık), un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip çırpmaya devam edelim. Muffin kalıplarına paylaştırıp, önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında bıçak temiz çıkana kadar pişirelim.. Pudra şekeri serpip, servis yapalım.
Afiyet olsun :)
Not : İçi yumuşacık bir muffin oluyor. Ve inanılmaz hızlı pişiriyor, hamuru çabuk kararıyor. Sık kontrol edilmeli...
Zeytinyağlı Pırasa
Malzemeler:
Yarım kilo pırasa
1 soğan
2 havuç
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1,5-2 su bardağı kaynamış su
1 limon suyu
1/2 çay bardağı pirinç
Hazırlanışı:
Tencereye zeytinyağını koyup, yemeklik doğranmış soğan ve havuçları ekleyerek kavuralım. Soğanlar pembeleşince 4 er cm uzunluğunda verev kestiğimiz pırasaları da ekleyip, pırasalar diriliklerini kaybedene kadar kavurmaya devam edelim. Daha sonra kaynamış suyu ve limon suyunu ilave edip kısık ateşte kapağı kapalı şekilde pişirmeye devam edelim. Pişmesine yakın pirinçleri ekleyelim. Pırasa ve pirinçler pişip, yemek hemen hemen yağına kalınca ateşten alıp,soğumaya bırakalım.
Afiyet Olsun :)
Canım günün ortasında limonlu pırasa çekti.. Ve hazırlıksız yakalandım, evde havuç yoktu ama yine de yaptım. Siz tarifteki gibi havuçlu yapın :))
Patatesli Çıtır Börek
Malzemeler:
3 yufka
4 orta boy patates
2 soğan
1 kırmızı yağ biberi
1 çarliston biber
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatli kaşığı nane
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
Yarım çay bardağı riviera zeytinyağı
1 Yumurta sarısı, çörek otu, tuz, karabiber
Hazırlanışı:
Patatesi soyup, dilimleyip,tuz koyarak haşlayalım. Bir yandan az zeytinyağında soğanları incecik doğrayıp kavuralım, içine kırmızı ve yeşil biberleri ekleyip, kavurmaya devam edelim. Domates ve biber salçası ekleyip kokusunu çıkarana kadar kavuralım. Haşlanan patatesleri ezerek, içine ekleyip karıştıralım. Ve içine pulbiber, nane, karabiber koyup iç harcımızı hazırlayalım.
1 yufkayı açıp, yağlayalım. İkinci yufkayı üstüne koyup arası yağlanış tek yufka yapıp, sigara böreği tarzında üçgenlere ayıralım. İçine malzeme koyup, kalın sigara böreği şeklinde saralım. Böreklerin üzerini tamamen örtecek kadar soğuk suda 30 sn tutalım. Sonra çıkarıp yağlanmış tepsiye dizelim. Üzerine yumurta sarısı ve çörek otu sürüp 180-200 dereceye ayarlanmış fırında üzeri pembeleşene kadar pişirelim. Çıtır çıtır oluyor :) İç harcı peynirli, kaşarlı da yapabiliriz.
Afiyet Olsun :)
Not : Fotoğraflar daha sonra eklenecektir.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)