23 Aralık 2012 Pazar
Tatlı Huzur / Kalamış
Ve en sevdiklerimden Tatlı Huzur ile başlıyorum. Buranın adını bile duyduğumda içimi huzur kaplıyor. Gittiğimde zamanın nasıl geçtiğini hiç anlamadığım bir yer. Hem dekorasyonu hem kendine özgü menüsü hem de müzikleriyle insanı adeta dinlendiren bir cafe. Bu arada sunumlarının güzelliğini söylemeden geçemeyeceğim. Bu şirin yer Kalamış, Yelken sokak No:1 de ... Pazar günleri çok şirin bir brunchı mevcut, herşey kaliteli ve leziz. Mutlaka gidin derim :) Menüsünde sandwichler, salatalar, tatlı ve tuzlular mevcut. Burada hemen hemen herşeyi deneyen biri olarak kiş çeşitlerini ve otlu poğaçasını çok seviyorum. Mini tartoletleri ve sadece burada yediğim şahane tropezienine bayılıyorum... Bu arada dukan tiramisu ve cheesecake leri de var :) Tüm bu lezzetleri tadarken hafif müzik eşliğinde muhabbetinizi edebilir, hatta bilgisayarınızda işlerinizi bile halledebilirsiniz. Ben arkadaşlarımı beklerken çoğunlukla kitap okuyorum ve harika oluyor. Bu arada oturduğunuz sandalyeyi beğendiniz mi aynısından size de yaptırıyorlar :)) Bu aralar yeni yıl hediyeleri için de şirin objeler satışa çıkardılar ben burdan iki arkadaşıma aldım bile :) İnsan bir cafeden daha ne bekleyebilir ki... Ben ne zaman tatlı bir huzur istesem bir tatlı huzur almaya geldik Kalamış'tan derim :)
Sevgilerle...
Artık yemek tarifi vermenin yanında sevdiğim cafe ve restaurantları da yazmaya karar verdim. Nerede en çok hangi yemeği severim. Akşam yemekleri, kahvaltıları veya tatlılarıyla gönlümde meşhur olmuş mekanlar. Keşfettiğim lezzetler, özünü bozmayan tatlar...
Bugüne kadar İstanbul'da özellikle Anadolu yakasında bulunan cafe ve restaurantların çoğuna gitmişimdir. Elbette içlerinde sevdiklerim de oldu sevmediklerimde... Ama adını duyduğumda bile yemeklerini özlediklerim de oldu... İşte ben bu en sevdiklerimi yazacağım :) Bu arada benim bir yeri sevebilmem için sadece menü güzelliği yetmiyor. Çalışanların, işletmecilerinin tutumu ve hijyen de çok önemli. Kısacası elimden geldiğince sevdiğim, huzurlu, mutlu olduğum, kendimi rahat hissettiğim ve tabi ki güzel lezzetler denediğim mekanları paylaşacağım.
Herkese çikolata tadında mutlu günler :)))
21 Aralık 2012 Cuma
Çiçek Kurabiye
Bu güzel mi güzel şirin mi şirin kurabiyelerin tarifi en az bu kurabiyeler kadar güzel, şirin ve sevgi dolu olan arkadaşım Özge 'ye ait :)) Tarif taaa Denizli'den geldi :)) Ben şekillerine ve lezzetine bayıldım... Vakit kaybetmeden denemeye ne dersiniz ? İşte malzemeler :))
Malzemeler:
250 gr margarin
1 yumurta
2 çay bardağı pudra şekeri
1 paket vanilya
1 kabartma tozu
1 yemek kaşığı kakao
Aldığı kadar un
Hazırlanışı:
Kakao hariç tüm malzemeleri karıştırarak kulak memesi kıvamında bir hamur elde ettim. Hamurun dörtte birini ayırıp içine kakaoyu ekleyerek kakaolu hamur oluşturdum. Beyaz hamurdan çiçeğin etrafı, kakaolu hamurdan ise ortaları için minik minik toplar yaptım. Ve topları çiçek şeklinde birleştirip, tepsiye aralarında boşluk olacak şekilde dizdim. 165-170 derece fırında 20-25 dakika kadar pişirdim.Pişirdikten sonra fırından çıkartıp, biraz soğuduktan sonra servis yapabilirsiniz.
Afiyet Olsun :)
Afiyet Olsun :)
Nişastalı Pandispanya
Bugün canım eşimin doğum günü.... İlk pastasını kendim yapmak istedim, dün akşam 9 buçukta pandispanya yapmaya karar verdim. Ve ilk pandispanya deneyimim gayet başarılı oldu.. Pandispanya pişince pasta yapımı hızla tamamlandı ve gece 12 olunca ilk pasta üflendi :))) Sonucun garanti olduğu bu pandispanya tarifini sizlerle paylaşmak istedim.
Malzemeler:
4 oda sıcaklığında yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 silme su bardağı un
1 silme çay bardağı buğday nişastası
1 vanilya
1 kabartma tozu
Tepsiyi yağlamak için sıvıyağ ve 1 yemek kaşığı un
Hazırlanışı:
Şeker ve yumurtaları mikserle önce düşük, sonra yüksek devirde 5-7 dakika çırptım. Nişasta, un, vanilya ve kabartma tozunu bir kaba eleyip, kaşıkla karıştırdım. Çırpılan yumurta ve şekere ekledim. 2 dk daha mikserle çırptım.
Tepsinin her tarafını yağlayıp, 1 yemek kaşığı unu tepsiye serptim. Ya da tepsinin tabanına uygun ölçülerde yağlı kağıt serebilirsiniz. Pandispanya hamurunu tepsiye döktüm. Birkaç kez sert bir zemin üzerine tepsiyi vurun ki içinde hava kabarcığı kalmasın. Tepsiyi soğuk fırına sürüp 200 dereceye ayarladım. Pandispanya kenarlardan yükselmeye başlayınca fırının ısısını 150 dereceye düşürdüm. Pandispanyayı fırından çıkarmadan önce bir kürdan batırıp içini kontrol ettim.
Fırından çıkardığım tepsiyi düz bir tabak üzerine ters çevirdim. Pandispanyanın kolay çıkması için tepsinin arkasına ıslak bez serdim ki kendini daha çabuk salsın. Çıkarmak için acele etmeyin yoksa pandispanyanın yarısı tepside kalabilir. 15 dakika kadar beklediğiniz halde tepsiden ayrılmadıysa kenarlarını bir bıçak yardımıyla bırakmasını sağlayın. Ve pandispanya soğuduktan sonra kesme işlemine başlarsanız daha başarılı olacaktır.
Afiyet Olsun :)
20 Aralık 2012 Perşembe
Arpa Şehriye Pilavı
Arpa şehriye pilavına hep restaurantlarda ana yemek yanında garnitür olarak denk gelmişimdir. Ve bugün ben de denedim. Çok lezzetli bir pilav oldu. Et yemeklerine çok yakışacağını düşünüyorum. Sık sık yapacağım yemekler listesine eklendi bile :) Bence sizler de kesinlikle denemelisiniz bu lezzeti...
Malzemeler:
1 buçuk su bardağı arpa şehriye
1-2 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı zeytinyağ
1 soğan
1 çimdik şeker
Tuz
3 su bardağı sıcak su
Hazırlanışı:
Soğanı incecik doğradım. Tencereye yağlarla beraber soğanı ilave edip, kavurdum. Arpa şehriyelerini ekleyip, kavurmaya devam ettim. Sıcak suyu ekleyip, tuz ve şekeri ilave ettim. Kısık ateşte kapağını kapatarak suyunu çekene kadar pişirdim. Dilerseniz soğansız da yapabilirsiniz.
Afiyet Olsun :)
Değişik ve şık sunumlar her zaman ilgimi çekmiştir. Bence yemeğin sunumunun farklı olması ayrı güzel, kullanılan servislerle şıklaştırılan sunumlar ayrı. Yapılan güzel sunumun, yemeği her zaman öne taşıdığını düşünenlerdenim. Bu düşüncelerle ben de sofralarımda her zaman değişik sunumları kullanmaya özen gösteririm. Bugün sevdiğim çay ve kahve sunumlarından telefonumla çekmiş olduğum fotoğrafları paylaşmak istedim. Kahve benim en sevdiğim içecek olduğundan her fincanı almak isteyenlerdenim...
Kendi fincanlarımdan biriyle başlayabilirim :)
Canım dostum Reyhan'ın İstanbul detaylı kahve sunumu...
Bu şirin fincanlar da benim sunumum :)
Ve yine Reyhan'ımın sunumlarından biri :)
Bu sunum ise bir öğrencimin annesine ait...
Bu şirin mi şirin güzel mi güzel kahve sunumu ise Kalamışta çok sevdiğim cafe Tatlı Huzur 'a ait ....
Yine Tatlı Huzur'dan çay sunumu :)
Çok sevdiğim Bodrum'dan bir sunum... Bodrum Yalıkavak Palmarinada bir cafe :)
Suadiye Godiva'nın mis kahveleri :))
Ve bu da googledan bulduğum şahane sunum :))
Fırında Püreli Tepsi Köftesi
Geçtiğimiz haftalarda anneannem ve dedem bize yemeğe geldi. Ancak dedem köfte harici et yemediğinden ana yemeğe karar vermem çok da zor olmadı :) Klasik köfte yerine değişik sunumda olan bu tarifi yaptım. Ve herkes çok beğendi. Çok pratik ve gerçekten çok lezzetli bir yemek oldu... Denemeniz dileğimle :) Köftenin kalınlığını seçeceğiniz tepsiyle dilediğiniz gibi ayarlamak elinizde..
Malzemeler:
Köfte için;
1/2 kilo orta yağlı kıyma
1 kuru soğan
1 yumurta
1/2 paket kabartma tozu
3 yemek kaşığı bayat ekmek içi ya da galeta unu
Tuz, karabiber, kimyon ve kekik
Tepsiyi yağlamak için 1 yemek kaşığı sıvı yağ
Püre için;
4-5 patates
1 yemek kaşığı tereyağ
1/2 çay bardağı süt
Tuz
Üzeri için;
Taze kaşar peyniri
Hazırlanışı:
Patateslerin kabuklarını soyup, küp küp doğrayarak üzerlerini geçecek kadar su ile haşlamaya bıraktım. Kıymayı çukur bir kaba alarak üzerine 1 yumurta kırıp, soğanı incecik rendeleyip, ekmek içi, tuz, karabiber, kimyon, kekik ve kabartma tozunu da ekleyerek yoğurmaya başladım. Fırın tepsisini hafif yağlayarak kıymalı karışımı bastırarak tepsiye yaydım. 165 derecelik fırında köfteler pişene kadar pişirdim.
Köfteli kısım pişerken patates püresi için pişen patatesleri süzerek bir kaba aldım. İçine 1 yemek kaşığı tereyağını ekledim. 1/2 çay bardağı sütü ve bir miktar da tuzu ekleyip iyice ezerek püre haline getirdim.
Pişen köfteyi fırından çıkarıp, üzerine patates püresini düzgünce yaydım. En üste de kaşar rendeleyip tekrar fırına verdim. 175 derecede sadece üst ızgara çalışır durumda ki fırında kaşar peynir eriyip, üzeri kızarana kadar pişirdim. Dilimleyerek servis yaptım.
Afiyet Olsun :)
Zencefilli Bisküvi
Yazmaya uzun bir ara vermiştim ve çok özlediğimi de farkettim... Okullar açılıp, derslerim başlayınca tamamen işe ve soru hazırlamaya ayırdım zamanlarımı. Ama artık burdayım :)
Bugün İstanbul karlı bir sabaha uyandı... Manzara eşliğinde kitabımı okurken kahvenin yanında zencefilli bisküvi olsa ne güzel olurdu dedim ve kendimi yaparken buldum :)) Bu güzel kış günlerine çok yakışan bir tarif olduğunu düşünüyorum, üstelik teneke kutularda çok uzun süre muhafaza edebilirsiniz... Evimi saran bu mis koku ise herşeye değer. Herkese mis kokulu günler dileğimle...
Malzemeler:
120 gr erimiş tereyağ ( 1/2 cup )
100 gr toz şeker ( 1/2 cup )
120 ml pekmez ( 1/2 cup )
1 yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı toz zencefil ( ben taze zencefili göz kararı rendeleyerek kullandım )
Yarım tatlı kaşığı kabartma tozu
Yarım tatlı kaşığı karbonat
Yarım tatlı kaşığı tarçın
Elenmiş un ( 2 cup )
Hazırlanışı:
Fırınımı 175 dereceye ayarladım. Tereyağ ve şekeri mikserle iyice çırptım. Pekmez ve yumurta sarısını da ekleyip, çırpmaya devam ettim. Un, kabartma tozu, karbonat, zencefil ve tarçınını da ekleyip elle yoğurmaya başladım. Hamuru yarım cm veya daha ince olarak açıp, kalıplarla şekil verdim. Önceden ısıttığım fırında yaklaşık 10-15 dk pişirdim. Fırından çıkarıp soğumasını bekledim. Sonrasında teneke kutuya doldurdum...Bu arada cup ölçüleri için her yerde çok uygun fiyata bulabileceğiniz ölçekler var, bence herkes edinmeli yabancı yayınlarda ki tarifler için çok faydalı...
Afiyet Olsun :)
4 Ekim 2012 Perşembe
Kabak Mücveri
Bugün ana yemek yanına ne yapsam diye düşünürken buzdolabında kalan 2 kabağı görünce aklıma mücver geldi. Mücverin her hali benim için nefistir. Genelde kızartma yerine fırını tercih etsem de bugün tercihimi kızartmadan yana kullandım :) Üzerine de sarımsaklı yoğurtla leziz oldu..
Malzemeler:
2 kabak
1 kuru soğan ( yerine taze soğan da olabilir )
Çeyrek demet dereotu
Çeyrek demet maydanoz
2 yumurta
Tuz, karabiber, kırmızı pul biber, kimyon
Un ( ben göz kararı koydum, yaklaşık 1- 1,5 su bardağı un )
Kızartmak için yağ
Hazırlanışı:
Kuru soğanı rendeleyip, suyunu sıktım. Üzerine kabakları rendeledim. Maydanoz ve dereotunu ince ince kıydım. Hepsini karıştırdım. Yumurtaları kırıp, sebzelere iyice yedirdim. Baharatları ekledim. Hazırladığım karışıma unu koyup iyice karıştırdım. Sıvı olmayan cıvık bir hamur elde ettim. Bir tavada yağı kızdırdım, hazırladığım karışımı kaşıkla kızgın yağa dökerek çift taraflı olarak kızarttım. (çok kalın olmamasına dikkat edin ki içi de pişsin). Sıcak ya da soğuk olarak servis yapabilirsiniz. Ben soğuk olarak, üzerine sarımsaklı yoğurtla servis yaptım. Afiyet Olsun :))
Etiketler:
dereotu,
kabak,
kabak mücveri,
kızartma,
mücver
Izgara Çipura
Balık balık balık... Denizden babam çıksa yerim diyenlerdenim :) Faydalarına gelince say say bitmez. Balık hem insan vücudu için gerekli maddeleri sağlar, hem de bedeni çeşitli hastalık risklerinden uzak tutacak içeriğe sahiptir. Örneğin, içerdiği Omega-3 ile vücudu adeta bir kalkan gibi korur. Balık düzenli olarak tüketilirse kalp hastalıkları riskini azalttığı gibi bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir. Kandaki kolesterolü düzenleyici etkisiyle kalp krizinin önlenmesinde önemli rol oynar. İçerdiği fosfor, sülfür gibi mineraller sayesinde büyümeyi ve dokuların iyileşmesini sağlar. Izgara, buğulama, tava hepsinin birbirinden leziz olması da cabası...
eee bize de tüm bu faydaların yanında mümkün olduğu kadar çokkk balık tüketmek kalıyor :))
Yaz boyunca çok yaptığımız inanılmaz pratik, sağlıklı ve leziz olan ızgara çipura tarifini vereceğim. Balık porsiyonluk hazırlanıyor, kişi sayısına göre balığı çoğaltabilirsiniz. Ben tek kişilik vereceğim tarifi.
Malzemeler:
1 çipura ( yaklaşık 300- 350 gr)
1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
2 küçük diş sarımsak
3-4 damla elma sirkesi
1 defne yaprağı
Tuz, tane karabiber
1-2 damla limon suyu
Süslemek için roka, taze soğan, kırmızı soğan, marul ve fırında cips patates
Hazırlanışı:
Balıkları temizleyip, yıkadım. Her iki tarafına da çapraz iki kesik attım. Zeytinyağı, ince dövülmüş sarımsak, sirke, defne yaprağı, 1 damla limon suyu, tuz ve karabiberi karıştırıp, biraz beklettim. Daha sonra bu karışımı balığın içine ve üstüne sürüp, defne yaprağını da balığın karnına koyup buzdolabında 1 saat beklettim. ( Vaktiniz varsa 1 saat bekletirseniz, sosu çekip daha lezzetli olacaktır.) Balıkları buzdolabından çıkardıktan sonra, önceden kızdırdığım ızgarada balıkların altı üstü nar gibi kızarana kadar, pişirdim. Roka, taze soğan, kırmızı soğan ve maruldan oluşan küçük bir salata yapıp, hafif zeytinyağı ile tatlandırıp balığa yatak yaptım. Yanında da fırında cips patates ve kızarmış ekmek ile servis ettim. Patates salatası ile de servis edilebilirdi. Afiyet Olsun :))
Ben balığımı pişiriken ERA marka elektrikli ızgara kullanıyorum ve herkese tavsiye ederim. Gerçekten çok kısa sürede, her yerini eşit pişiriyor. Ve sıfır koku :))
Etiketler:
balık,
çupra,
ızgara balık,
ızgara çipura,
omega-3
Havuçlu Tarçınlı Kek ( Issız Adam Keki )
Geçtiğimiz haftasonu arkadaşımızın Şile'de ki evine tatile gittik. Cuma akşamından yola çıkıp, Pazar döndük. Harika geçen ve bitmesini istemediğimiz 3 gün geçirdik. Kaldığımız yer inanılmaz bir doğaya sahip olup, tek kelimeyle huzur vericiydi... Burada ikinci kalışımızdı ve yine her şey harikaydı. Ben de gitmeden orda ki kahvaltımız için sodalı poğaça ve ıssız adam keki yaptım. Sodalı poğaçayı önceden yayınladığım için keki de şimdi yayınlamak istedim. Cumartesi kahvaltısı için yaptığım poğaçadan kahvaltıya 5 tane kalmıştı :) kek ise kalmamıştı :)) Kek tarifine başlamadan önce kaldığımız yerin bir fotoğrafını paylaşmak istiyorum... Evin verendasından yeşilin her tonu :))
Malzemeler:
3 yumurta (oda sıcaklığında)
1 su bardağı toz şeker
2 havuç
3/4 su bardağı riviera zeytinyağı
1 su bardağı yoğurt(oda sıcaklığında)
2 tatlı kaşığı tarçın
1 kabartma tozu
1 vanilya
2,5 - 3 su bardağı un
Süslemek için pudra şekeri
Hazırlanışı:
Oda sıcaklığındaki yumurtaları ve şekeri krema kıvamına gelene kadar çırptım. Daha sonra sıvıyağ ve yoğurdu ekleyip karıştırdım. Un ( baslangıçta 2,5 su bardağı un ekleyin ), vanilya ve kabartma tozunu karışıma ekleyip çırpmaya devam ettim. Karışım pürüzsüz bir hal alınca tarçın ve rendelenmiş havucu ekleyerek düşük hızda karıştırdım. Karışım iyi karışmış olmalı ama cıvık olmamalı. Eğer cıvık olmuşşa un ekleyip karıştımaya devam edelim. Önceden yağlayıp, hafif unladığım kalıbıma karışımı aktardım. Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında pişirdim. Soğuduktan sonra pudra şekeri ile süsleyerek servis yaptım.
Şahane kabaran, leziz kekler için bazı püf noktalarına değinmek istiyorum :)
Büyük kalıplı keklerde karışım fırına sürüldükten sonra en az 20 dk fırının kapağı kesinlikle açılmamalıdır. Tekli keklerde ise (muffin vs) bu süre 10 dk dır.
Kullanılan malzemelerin oda sıcaklığında olması gerekmektedir.
Kek yapımına geçmeden önce mutlaka kalıp hazırlanmalıdır. Kalıp yağlandıktan sonra kalıbın her tarafına un serpip yaydıktan sonra fazlası alınmalıdır.
Etiketler:
doğa,
havuçlu kek,
ıssız adam keki,
kek,
şile,
tarçınlı kek,
tatil,
yeşil
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)