4 Ekim 2012 Perşembe

Izgara Çipura



        Balık balık balık... Denizden babam çıksa yerim diyenlerdenim :) Faydalarına gelince say say bitmez. Balık hem insan vücudu için gerekli maddeleri sağlar, hem de bedeni çeşitli hastalık risklerinden uzak tutacak içeriğe sahiptir. Örneğin, içerdiği Omega-3 ile vücudu adeta bir kalkan gibi korur. Balık düzenli olarak tüketilirse kalp hastalıkları riskini azalttığı gibi bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir. Kandaki kolesterolü düzenleyici etkisiyle kalp krizinin önlenmesinde önemli rol oynar. İçerdiği fosfor, sülfür gibi mineraller sayesinde büyümeyi ve dokuların iyileşmesini sağlar. Izgara, buğulama, tava hepsinin birbirinden leziz olması da cabası...
         eee bize de tüm bu faydaların yanında mümkün olduğu  kadar çokkk balık tüketmek kalıyor :))
         Yaz boyunca çok yaptığımız inanılmaz pratik, sağlıklı ve leziz olan ızgara çipura tarifini vereceğim. Balık porsiyonluk hazırlanıyor, kişi sayısına göre balığı çoğaltabilirsiniz. Ben tek kişilik vereceğim tarifi. 

         Malzemeler:

         1 çipura ( yaklaşık 300- 350 gr)
         1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
         2 küçük diş sarımsak
         3-4 damla elma sirkesi
         1 defne yaprağı
         Tuz, tane karabiber
         1-2 damla limon suyu
         Süslemek için roka, taze soğan, kırmızı soğan, marul ve fırında cips patates

         Hazırlanışı:

         Balıkları temizleyip, yıkadım. Her iki tarafına da çapraz iki kesik attım. Zeytinyağı, ince dövülmüş sarımsak, sirke, defne yaprağı, 1 damla limon suyu, tuz ve karabiberi karıştırıp, biraz beklettim. Daha sonra bu karışımı balığın içine ve üstüne sürüp, defne yaprağını da balığın karnına koyup buzdolabında 1 saat beklettim. ( Vaktiniz varsa 1 saat bekletirseniz, sosu çekip daha lezzetli olacaktır.) Balıkları buzdolabından çıkardıktan sonra, önceden kızdırdığım ızgarada balıkların altı üstü nar gibi kızarana kadar, pişirdim. Roka, taze soğan, kırmızı soğan ve maruldan oluşan küçük bir salata yapıp, hafif zeytinyağı ile tatlandırıp balığa yatak yaptım. Yanında da fırında cips patates ve kızarmış ekmek ile servis ettim. Patates salatası ile de servis edilebilirdi. Afiyet Olsun :))


         Ben balığımı pişiriken ERA marka elektrikli ızgara kullanıyorum ve herkese tavsiye ederim. Gerçekten çok kısa sürede, her yerini eşit pişiriyor. Ve sıfır koku :))


        




     

4 yorum:

  1. Merhaba,
    Tarifinizi en kısa sürede denemek istiyorum, o kadar sade ve güzel yazmıssınız ki:)
    Bir sorum olacak, ERA marka elektrikli ızgaranın hangi modelini kullanıyorsunuz?Balık için bir özel modeli vardı?Bir de ne kadar sürede pişiriyor ortalamada balıgı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cahit Bey, öncelikle teşekkür ederim. İşlerimin yoğunluğundan yeni görebildim mesajınızı, gecikme için kusura bakmayın... Era nın balıkçı ızgarasını kullanmıyorum. Ben de olan modeli http://www.gursu.com.tr/urun_izgara_sm1.html linkteki. Ve 10 dk gibi bir sürede çok güzel pişiriyor. Umarım cevap için çok geç kalmamamışımdır...

      Sil
  2. Sinem hanım tarifinizi uyguladık çok güzel oldu afiyetle yedik.
    teşekkürler Nebi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, çok sevindim beğenmenize. Afiyet olsun...

      Sil