30 Ağustos 2012 Perşembe

Hamsili Pilav



           İkinci tarifim ise annemden öğrendiğim hamsili pilav :) Ben çok seviyorum umarım denemeyenlere de sevdiririm bu lezzeti...
               
            Malzemeler: 
            1 kilo hamsi  ( ayıklanmış, kılçıkları temizlenmiş )
            1,5 su bardağı pirinç
            1,5-2 su bardağı sıcak su ( pirincin üstünü kaplayacak kadar, normal pilavdan biraz sert olması gerek. Çünkü fırında da pişecek. )
            2-3soğan
            2 yemek kaşığı kuş üzümü ( sıcak suda şişmesi için biraz beklet )
            2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
            1 tatlı kaşığı tarçın
            1 tatlı kaşığı yeni bahar
            yarım demetten biraz az dereotu ve maydanoz
            Karabiber, tuz, kuru nane
            Tereyağ, sıvıyağ

           Hazırlanışı:
           Yağladığımız fırın kabının içine kılçıkları çıkartılmış, temizlenmiş, tuzlanmış hamsileri gümüş sırtları altta kalacak şekilde sıkıca dizelim. Kenarlarından da balığın bir kısmı dışarı sarkacak şekilde dizmeye devam edip, tüm kabı dolduralım. Dizdiğimiz balıkların içine hazırlayacağımız iç pilavı yerleştirip, dışarıdan sarkan balıkları pilavın üstüne kapatıp, kalan üst kısımdaki boşlukları da gümüş kısımları dışarı bakacak şekilde balıklarla dolduralım... Balıklar pişince küçüleceğinden balıkları sık doldurmanızı tavsiye ederim :) Balıkların üstüne bir kaç parça tereyağı ve limon dilimleri koyup, önceden ısıtılmış 160 derecelik fırına verelim.
           İç pilava gelince, bir tencerede ince kıydığınız soğanlari sıvıyağda soteleyelim. Dolmalık fıstığı da ekleyip sotelemeye devam edelim. Hafif pembeleştiklerinde pirinci ekleyip kavuralım. Nane, yeni bahar, tarçın, kuş üzümü, karabiber ve tuzu da ekleyip karıştırıp üzerine sıcak suyu ekleyip kapağını kapatıp pirincin suyunu çekmesini bekleyelim. Ocaktan aldığımız pilava çok ince kıyılmış maydanoz ve dereotunu ekleyip karıştıralım.  
          Afiyet Olsun :)
         


                                         
           

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder