21 Ocak 2013 Pazartesi

Sosyete Mantısı



        Sosyete mantısına hayır diyebilen var mı? Bence şahane bir lezzet... Anlatılmaz yaşanır diyorum ve herkesi yapmaya davet ediyorum :) Şimdiden afiyet olsun...
      

      Malzemeler:

       3 yufka

       350 gr orta yağlı kıyma
       1 adet kuru soğan
       1 yemek kaşığı domates- biber salçası
       Tuz, karabiber
       Yufkaları ıslatmak için ;  1/3 su bardağı sıvı yağ + 1/3 su bardağı su
       Üzerine sosu için        ;  Sarımsaklı yoğurt
                                           1 yemek kaşığı salça
                                           Tereyağı
                                           Kırmızı pul biber, nane, kekik
       Hazırlanışı:

       Fırını 180 dereceye ayarladım. Fırın tepsisine yağlı kağıdı yerleştirdim. Bir tavaya yağ koyup, incecik doğradığım soğanları kavurdum. Kıymayı ekleyip, ara sıra karıştırarak kavurmaya devam ettim. Tuz, karabiber ve pul biberi de ekleyip, altını söndürerek soğumaya bıraktım. ( Bazı tarifler de iç harç çiğden konuluyor, ben pişirerek koymayı tercih ediyorum. )

      Yufkaları mutfak tezgahının üzerine üst üste serdim ve tam ortalarından artı, sonra artıların ortasından da çarpı şeklinde keserek 24 adet üçgen parça elde ettim. Yufkaların üzerine ıslatmak için hazırlanan sıvı yağ - su karışımından hafifçe sürüp, geniş olan uç kısmına kıyma koydum. Rulo halinde sardım. Rulo haline gelen yufkayı bir ucundan başlayarak içten dışa doğru sararak gül şeklini verdim. Börekleri ek yerleri altta kalacak şekilde tepsiye yerleştirdim. Yufkaları ıslatmak için sürdüğümüz sıvı yağ - su karışımından  fırça yardımı ile böreklerin üzerine sürdüm. Yaklaşık 30 dakika kadar pişirdim. Pişen börekleri fırından alıp, servis tabağına yerleştirdim. Sosu için, yağı kızdırdım. Salça ve pul biber ekledim. Köpük köpük olunca ocaktan aldım. Çırptığım yoğurdu böreklerin üzerine yaydım ve sosu en üstlerine paylaştırarak servis yaptım.
       Afiyet Olsun :) 



   
      

Patatesli Portakallı Zeytinyağlı Kereviz



          Kereviz benim olmazsa olmazlarımdandır. Her hafta bir çeşidini mutlaka tüketiriz. Salatası, çorbası ya da zeytinyağlısı hepsi birbirinden lezzetli... Bu yemeği tamamen kendi malzemelerime göre uydurdum ve şahane bir lezzet ortaya çıktı :)

         Malzemeler:

         1 adet kuru soğan
         2 küçük diş sarımsak
         1 adet çarliston biber
         1 adet havuç
         4-5 yemek kaşığı doğranmış domates ( yazın hazırladığım doğranmış domatesleri kullandım )
         1 orta boy kereviz
         3 orta boy patates
         2 portakalın suyu
         Tuz
         Zeytinyağı
         Servis için ; Maydanoz, dereotu

         Hazırlanışı:

         Kereviz ve patateslerin kabuklarını soyup, küp küp doğrayıp renkleri sararmasın diye limonlu suyun içine bıraktım. Tencereye zeytinyağı koyup, yemeklik doğradığım soğan ve ezdiğim sarımsakları ekledim. Biraz kavurduktan sonra küçük küçük doğradığım biber ve havuçları ekleyip, kavurmaya devam ettim. Daha sonra kereviz ve patatesleri ekleyip 1 dk daha kavurdum. 2 portakalın suyunu sıkıp yemeğe ekledim. Tuzunu da ayarladıktan sonra, kapağını kapatıp, kısık ateşte sebzeler yumuşayana kadar pişirdim. Portakal suyundan başka su eklemedim. Pişen yemeğin altını kapattım. Servis yaparken üzerine kıyılmış maydanoz ve dereotu ekledim. Ben bu yemeği ılık veya soğuk seviyorum :)
          Afiyet Olsun :)
         


        

Nutellalı Cupcake



      Kekimin adı cupcake mi muffin mi olsun diye baya düşündüm. Ve ikisi arasındaki farkların ne olduğuna bir göz attım. Ve kekimin cupcake olmasına karar verdim. Çünkü muffin tarif olarak cupcake kadar tatlı yapılmıyor ve üzerine ekstra bir malzeme sürülmüyor. Zaten muffin sıklıkla tuzlu yapılıyormuş. Tek kişilik ikramlık olmalarının yanı sıra pişirme kağıtlarıyla fırınlanmaları da ortak özellikleri arasında. Şimdi gelelim cupcakemize :) Daha önceden cup ölçülerine değinmiştim. Yabancı kaynaklardaki ölçüler cup olarak verildiği için yemek yapmayı seven herkesin cup ölçülerini içeren bir kap almasını tavsiye ediyorum. Paşabahçe ve ikeada çok uygun fiyata satılıyor.

       Malzemeler:

       3,5 cup un ( 1 cup = 1 orta boy su bardağı kadar )
       1 paket kabartma tozu
       1/2 tatlı kaşığı karbanot
       1/2 tatlı kaşığı tuz
       190 ml sıvı yağ
       1,5 cup toz şeker
       3 oda sıcaklığında yumurta
       1 cup yoğurt 

       Hazırlanışı:

       Fırını 180 dereceye ayarladım. Unu, kabartma tozunu, tuzunu ve karbonatın tamamını bir kapta karıştırdım. Yağı, toz şeker ile kabarana dek mikserle çırptım. Yumurtaları birer birer ekledim. Son olarak yoğurt ve vanilyayı da ekleyip, çırpmaya devam ettim. Başta hazırladığım un karışımı ekledim ve tel çırpıcı ile karıştırdım. Bu aşamada kesinlikle mikser kullanmıyoruz. Çok karıştırmadan koyuca bir hamur elde edip, yağlanmış kalıplara ya da cupcake kağıtlarına tepeleme doldurdum. Ve fırında yaklaşık 20-30 dk pişirdim. Kalıba hamurun yarısını koyup araya çikolata, üzüm, reçel ekleyip üstüne yine hamur koyup kapatabiliriz de. Dilerseniz hamura tarçın da ekleyebilirsiniz. Tamamen zevkinize kalmış. Kekleri fırından çıkardım. Soğuduktan sonra üzerlerine nutella sürüp, süsledim.
       Aslında cupcake olması için üst kısımlarını kesip, keki düzleştirip süsleme yapmak gerekiyor. Ancak ben yoğun bir süsleme yapmayacağım için kesmedim...
       Afiyet Olsun :)
      


Muzlu İrmik Tatlısı



         İrmik tatlısı, çok hafif bir tatlı olduğundan biz sıklıkla tüketiyoruz. Hem çok lezzetli, hem çok pratik bir tatlı... Bugüne dek denemeyen varsa mutlaka denemelisiniz :)

        Malzemeler:

        9 yemek kaşığı irmik
       10 yemek kaşığı şeker
       1 kilo süt
       1 buçuk paket eti burçak bisküvi (kakaolu bisküvi de olabilir)
       Yarım su bardağı ceviz içi
       1-2 tatlı kaşığı tarçın
       1 paket vanilya
       2 muz

       Hazırlanışı:

       İrmik, süt ve şekeri kaynayana kadar karıştırarak pişirdim. Ocaktan alıp içine vanilyayı karıştırdım. Hafif ıslattığım dikdörtgen borcam tepsiye muhallebinin yarısını döktüm. Üzerine önce bisküvileri, sonra da muzları dizdim. Daha sonra da cevizlerin yarısını serptim. Kalan muhallebiyi ise en üste yaydım. Kalan bisküvileri rondodan geçirip, kalan cevizlerle harmanlayıp, tarçını da ekleyip en üste yaydım. Üzerini bir tepsi ile kapatıp, dışarıda soğumaya bıraktım. Daha sonra da streçle kaplayıp, buzdolabında 2-3 saat beklettim.
       Afiyet Olsun :)


      

Kuru Börülce Salatası



       Bakliyat çeşitlerini çok seven biri olarak, diğer bakliyat çeşitlerine nazaran evlerde daha az kullanılan kuru börülce salatasını yazmak istedim. Kuru börülcenin akciğer için faydalı, idrar söktürücü, yüksek tansiyonu düşürdüğü, kansızlığa iyi geldiği bilinmekte; ayrıca bebek emziren annelerin sütünü arttırdığı da söylenmektedir. Biz kuru börülceyi hem salata olarak hem de yemek olarak severek tüketmekteyiz. Sizler de bu leziz salatayı denemelisiniz :) Aslında salatanın malzemeleri tamamen isteğe göre şekillenebilir. Ama ben sıklıkla eklediğim malzemeleri aşağıda vereceğim...

       Malzemeler:

       1,5 su bardağı kuru börülce
       3-4 dal taze soğan
       Çeyrek demet kıyılmış maydanoz
       Çeyrek demet kıyılmış dereotu (istenirse taze nane)
       3 adet küçük küçük dilimlenmiş kornişon turşu
       2 adet közlenmiş, dilimlenmiş kırmızı biber (konserve kullandım)
       1 adet küçük küçük doğranmış domates (ya da kurutulmuş domates)
       1-2 diş ezilmiş sarımsak
       10 adet yeşil ya da siyah zeytin (ben eklemedim)
       1 su bardağından biraz az haşlanmış mısır (ben evde bulunmadığı için eklemedim, yoksa çok yakışıyor)
       Zeytinyağı
       Limon suyu
       Nar ekşisi
       Tuz

       Hazırlanışı:

      Börülceyi 1 gece önceden ıslattım. Ertesi gün yumuşayana kadar haşladım. Haşladığım börülcenin yağ, tuz ve limonunu ekleyip, karıştırarak 1 saat beklettim. Daha sonra isteğime göre malzemeleri salataya ekleyip, harmanladım.
      Afiyet Olsun :)


20 Ocak 2013 Pazar

Kış Tatlısı



       Gece yarısı canınız tatlı çekerse suçluluk duygusu hissetmeden afiyetle yiyebileceğiniz bir tatlı. Ayrıca misafirlerinize yemek daveti sonrası şık sunumlarla hazırlayabileceğiniz leziz ve hafif bir tatlı mı arıyorsunuz bu tarifi mutlaka denemelisiniz. Tarif sürekli takip ettiğim Arda Türkmen'e ait. Arda Türkmen'e ait diğer tariflere http://www.ardaninmutfagi.com/tag/arda-turkmen adresinden ulaşabilirsiniz.

         Malzemeler.

         1 elma
         1 armut
         8 adet siyah erik (benim siyah erğim olmadığı için kuru üzüm kullandım)
         2 yemek kaşığı kavrulmuş ceviz ya da fındık
         1-2 çay kaşığı tarçın
         2 karanfil
         1/2 parmak boyundan biraz kısa ince zencefil rendesi
         Küçük 1/2 limonun suyu
         Bal
         Süzme yoğurt

         Hazırlanışı:

         Elma ve armutların çekirdeklerini çıkararak fırın kalıbına kare kare dilimledim. Üzerine yarım limonun suyunu sıktım. Fındık veya cevizleri biraz kırıp, ekledim. Üzerine üzümü, zencefil rendesini, tarçını, karanfili ekleyip harmanladım. 2-3 tatlı kaşığı bal ilave edip karıştırdım. Balı istediğiniz miktarda ekleyebilirsiniz.
Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında meyveler karamelize olana kadar 15-20 dakika pişirdim.
Fırından çıkarıp, kadehlere bölüştürdüm. Üzerine süzme yoğurt ve yoğurdun üzerine de bir miktar bal ekledim. Üzerine eklenen süzme yoğurt miktarı tamamen isteğe göre şekillenebilir. Ben çok yoğurtlu sevmediğim için daha az ekledim.
        Afiyet Olsun :)



        

Sebzeli Milföy Böreği ( Yaz Böreği )



      Tarif  Vatan Gazetesi'nin yaz ekinde yayınlanmıştı. Ben bu tarifi yazın taze bezelye ile denemiştim. Ve çok güzel olmuştu. Ancak o zaman bloğum olmadığı için fotoğraflamamıştım. Geçen gün canım bezelye yemeği isteyince, yazdan dondurduğum taze bezelyeleri kullanarak yemek yaptım. Bu arada börek için de bezelye ayırıp bu pratik lezzeti yapıp paylaşmak istedim. Ve yine şahane atıştırmalıklar elde ettim :)
     
       Malzemeler:

       8 adet milföy hamuru ( adet sayısı size bağlı )
       1 adet haşlanıp, küçük küçük dilimlenmiş havuç (dilerseniz rendeleyip, kendi suyunda da pişirebilirsiniz)
       1 adet haşlanıp, dilimlenmiş veya rendelenmiş patates
       1 su bardağı haşlanmış bezelye
       3 çorba kaşığı kaşar rendesi
       1 yumurta akı
       Tuz

       Hazırlanışı:

       Milföyleri çözdürdüm. İç harcı için bezelye, havuç, patates, kaşar rendesi ve tuzu karıştırdım. 4 adet milföyü kare olacak şekilde yanyana birleştirip, merdane ile hamuru hem büyüttüm, hem yapışmalarını sağladım. Harcı üzerine yayıp, rulo şeklinde sardım. Buzlukta yarı yarıya donana kadar beklettim. Yarım cm aralıklarla dilimleyip, yağlı kağıt serdiğim tepsiye dizdim. Çırpılmış yumurta akını üzerlerine sürüp, önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında pembeleşene kadar pişirdim. Ayrıca 9 tane milföy hamurunu birleştirerek daha büyük bir kare elde edip, rulo yaparsak daha şık olabilir diye düşünüyorum.
       Afiyet Olsun :)

Brokolili Milföy Böreği



         Milföy hamuru her zaman hayat kurtarmıştır. Ben brokoliyi çok severim. Ancak sevmeyenlerin bile şans vermesi gereken bir börek :) Çok lezzetli ve pratik bir börek oldu. Ben çok sevdim, umarım sizler de seversiniz :)

         Malzemeler:

         16 adet milföy hamuru ( ya da kaç adet isterseniz )
         2 yemek kaşığı arpa şehriye
         1 yemek kaşığı sıvıyağ
         1-2 yemek kaşığı süt
         4 yemek kaşığı ufalanmış beyaz peynir
         4-5 dal brokoli
         1 havuç
         1 yumurta sarısı ( dilerseniz akını da iç harca ekleyebilirsiniz, ben eklemedim )
         Tuz
         Çörek otu

         Hazırlanışı:

         Milföyleri çözdürdüm. Arpa şehriyeleri ve brokoliyi ayrı ayrı kaynar suda hafif yumuşayana kadar pişirdim. Havuçları rendeleyip, kendi suyunda pişirdim. İsterseniz haşlayabilirsiniz. Yumuşayan arpa şehriye ve sebzeleri  sıvıyağ, süt ve peynirle karıştırdım. Tuzunu kontrol ederek ekledim. Yağlı kağıt serdiğim muffin kalıplarına milföyleri yerleştirip ortalarına harçtan koydum. Kenarlarını büzerek, kürdanla tutturdum. Yumurta sarısı sürüp, çörek otu serptim. Önceden 190 dereceye ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirdim. Ben bir 6'lı, bir de 10 lu muffin kalıbını kullanarak yaptım. Siz kalıbınıza göre adet sayısını değiştirebilirsiniz.
         Afiyet Olsun :)




10 Ocak 2013 Perşembe

Mayasız Zeytin Ezmeli Poğaça



           Küçükken poğaçayı çok sevmezdim. Ama son 4-5 yıldır çok sevdiğim hamur işlerinden biri... Dün canımız poğaça istedi. Patates haşlamaya, kıyma çözdürmeye, peynir rendelemeye o kadar üşendim ki o an zeytin ezmesi kavanozu imdadıma yetişti. Ve bu ağızda dağılan, leziz poğaçalar oluştu :)

            Malzemeler:

           200 gr yumuşamış margarin
           1 çay bardağı sıvı yağ
           1 çay bardağı yoğurt
           2 yumurta ( birinin sarısı poğaçaların üzeri için )
           1 kabartma tozu
           1 tatlı kaşığı tuz
           1 tatlı kaşığı şeker
           Aldığı kadar un
           Zeytin ezmesi
           Susam

           Hazırlanışı:

           Margarin, sıvı yağ, yoğurt ve yumurtaları  (1 i tam, 1 inin beyazı) yoğurarak iyice karıştırdım. Üzerine 1 bardak kadar un eleyip, kabartma tozu, şeker ve tuzu ekleyip yoğurmaya devam ettim. Azar azar un ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurdum. 15 dk dinlendirdim.
           Ben bu hamurla değişik şekillerde poğaçalar yaptım. Hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler koparıp çay tabağı boyutunda düzleştirip, ortasına zeytin ezmesi sürüp kapadım (klasik poğaça). Daha büyük bezeler koparıp merdaneyle açıp, üzerine zeytin ezmesi sürüp rulolar yaptım. Bu ruloları 2 parmak kalınlığında dilimledim, ek yerleri altta kalacak şekilde tepsiye dizdim (rulo poğaça). Bir iki tane de fotoğraftaki gibi tekli rulo ve yuvarlak poğaçalar hazırladım. Biraz poğaça şekli deneme çalışması olmuş sanırım :))
          Yağlı kağıt serdiğim tepsiye sıraladım. Üzerine yumurta sarısı sürüp, susam serptim. Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında pişirdim. Afiyet Olsun :)

Soldaki üçgen hamurun geniş kısmına zeytin ezmesi sürdüm. Rulo yaparak sağdaki şekle getirdim.








Patatesli Sulu Köfte




          Uzun zamandır yapmayı istediğim bir yemekti. Her gün köfte yese bıkmayacak bir eşim olduğu için, köfteyi farklı şekillerde yapmaya çalışıyorum. Bizim çok severek yediğimiz bu pratik yemeyi umarım siz de seversiniz :)
        
          Malzemeler:

          250 gr kıyma
          3 orta boy patates
          1 soğan
          3 yemek kaşığı kısırlık bulgur
          1 yemek kaşığı domates salçası
          1 tatlı kaşığı biber salçası
          2 yemek kaşığı sıvı yağ
          Köfteleri unlamak için un
          Tuz, karabiber, pulbiber, karabiber

          Hazırlanışı:

          İlk olarak köfteyi hazırladım. Kıymanın üzerine bulgur, karabiber ve 1 çay kaşığı tuz ekleyerek iyice yoğurdum. Fındıktan biraz daha büyük şekilde yuvarladığım köfteleri un serptiğim tepsiye alarak una bulanmalarını sağladım.
          Soğanları yemeklik doğradım ve sıvı yağda pembeleşene kadar kavurdum. Domates ve biber salçasını ekleyerek kavurmaya devam ettim. Patatesleri küp küp doğrayarak ekledim ve 2-3 dk daha kavurdum. Patateslerin üzerini 1 -2 parmak geçecek kadar sıcak su ilave ettim. Su kaynadıktan sonra köfte ve baharatlarını ekledim. Kapağını kapatıp, kısık ateşte pişirdim. Arada suyunu kontrol etmeyi unutmayalım :)) Üzerine 2-3 damla limon sıkıp servis edebilirsiniz...
          Afiyet Olsun :)




          

9 Ocak 2013 Çarşamba

Yılbaşı Kurabiyeleri



        Bir yılı daha acısıyla, tatlısıyla geride bıraktık. Yepyeni umutlarla ve beklentilerle yeni bir yıla başladık. 2012 de yaşadığınız güzellikler, 2013 de katlanarak yine sizin olsun...Yaşadığınız üzüntüler ise yerini sevinçlere bıraksın... Ailem ve dostlarımla sağlık ve mutlulukla geçen bir yıl benimle olsun istiyorum... Yeni yılda da güzel sofralarda sevdiklerinizle bol kahkahalı, mutlu sohbetler diliyorum...
        Bir haftalık gecikmeyle de olsa bu kurabiyeleri paylaşmak istedim :)) Aslında kurabiyeler daha önceden tarifini verdiğim  Zencefilli Bisküvi'nin aynısı. Sadece hamuru çok az daha kalın açıp, şekil verdim ve bu defa farklı kalıplar kullandım. Fırından çıkan kurabiyeler soğuduktan sonra üzerlerini beyaz glazür ile kaplayıp, Dr. Oetker'in süsleme kalemlerini kullandım. İçinden 4 ayrı renk kalem çıkıyor, fiyatı da çok uygun... Eşimle keyfimize göre süsledik :) Biraz amatörce olsa da biz çok sevdik :)

        Glazür Tarifi : 1 yumurta akı
                                2-3 damla limon suyu
                                1 çay bardağı pudra şekeri (2-3 defa elenmeli)

        Yumurta akını bir fiske tuz ile bembeyaz  köpük köpük olana kadar iyice çırptım. Limon suyunu ekleyip, çırpmaya devam ettim. Pudra şekerini eleyip, yumurta akına azar azar koyu muhallebi kıvamı alana kadar ilave ettim. Uzun süre çırpmak çok önemli. Şekerle yumurta akı iyice özdeşleşmezse kaplamada pürüzler olacaktır. Gıda boyaları ile renklendirebilirsiniz. Ben beyaz glazür kullandım. Glazür çabuk donup, katılaşabilir. Damla damla suyla açabilirsiniz.
        Afiyet Olsun :)











8 Ocak 2013 Salı

Fırında Karnabahar Kızartma




        Kızartma yapmayı çok tercih etmediğim için sevdiğim herşeyin fırın alternatiflerini bulmaya çalışıyorum. Bu tarif gerçekten çok başarılı... Bir başkasında tatmış olsaydım kesin kızartma derdim, kesinlikle aynı lezzette... Hem ev kokmuyor, hem yağ derdi yok, hem çok pratik daha ne olsun :)
    
       Malzemeler:

      1 adet çiçekleri ayrılıp yıkanmış karnabahar
      1 çorba kaşığı sirke
      2 yumurta
      2 çorba kaşığı yağ
      1 su bardağı galeta unu
      200 ml maden suyu
      1 çay kaşığı tuz
      1 çay kaşığı karabiber
      Üzeri için sarımsaklı yoğurt

      Hazırlanışı:

     Karnabaharları sirke eklediğim tuzlu suda biraz diri kalacak şekilde haşladım. Çukur bir kaseye yumurtaları kırıp, galeta unu, tuz ve karabiberi ekledim. Malzemeleri harmanladıktan sonra sodayı ilave ettim. İyice çırparak pürüzsüz koyu bir kıvamda sos elde ettim. Haşlanan bu karnabaharları sosa batırıp, yağlı kağıt serdiğim fırın tepsisine dizdim. Önceden 240 dereceye ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirdim. Sarımsaklı yoğurtla servis yaptım.
     Afiyet Olsun :)





Anneannelerin Kurabiyesi



        Babaanne poğaçası olur da anneanne kurabiyesi olmaz mı? Benim anneannemin çok sık yaptığı ve çok sevdiğim bu kurabiyeleri, arkadaşım Özge'nin tatlı anneannesi de sık yaparmış... Bu güzel kurabiyelerin tarifini Özge anneannesinden alıp bana gönderdiğinde anneannemin kurabiyelerinden dedim ve kurabiyelerin adı ortaya çıktı :)  Haydi hazırlayın malzemeleri, şahane cevizli kurabiyeler yapıyoruz :) 

       Malzemeler: 

       3 Yumurta
       1 su bardağı sıvı yağ
       1/2 paket yumuşak margarin
       1 vanilya
       1 küçük su bardağı şeker
       1 su bardağı yoğurt
       1 paket kabartma tozu 
       1 tatlı kaşığı karbonat
       Aldığı kadar un
       Dövülmüş ceviz içi

       Hazırlanışı:

     Öncelikle 2 yumurtanın sarısını kurabiyelerin üzerine sürmek için ayırdım. Ceviz hariç tüm malzemeyi karıştırma kabına alıp, kulak memesi yumuşaklığına gelene kadar yoğurdum. İstenilen yumuşaklık elde edildiğinde hamura ceviz büyüklüğünde şekiller verdim. Kurabiyelerin üzerine yumurta sarılarını sürdükten sonra dövülmüş ceviz içine batırdım. Önceden 170 dereceye ısıtılmış fırında 20-30 dk pişirdim.
       Afiyet Olsun :)






   

7 Ocak 2013 Pazartesi

Maria's Cheesecake



       Bir cheesecake müptelası olarak burayı yazmasam olmazdı. Bugüne dek gittiğim her cafede varsa yemek sonrası tatlı tercihim cheesecakedir. Bu nedenle İstanbul'da ki çoğu cheesecake tadını bilirim. En tok halimle bile hayır diyemeyeceğim tek tatlı :)
       Ama biri var ki her gün yesem yine de bıkmam Maria's Cheesecake... Maria’nın cheesecakelerinde taban, peynir ve üzerindeki sosu o kadar güzel bir şekilde birleşmiş ve damağa o kadar güzel bir tat bırakıyor ki bu lezzeti kesinlikle herkes tatmalı... Ben bu tadı yıllar önce Kadıköy Cafe Shop'da keşfettim sonrasında her adımını takip ettiğim bir cheesecake oldu :)
       Bu lezzeti 40 yıl önce annesinden öğrendiği özel tariflerle Maria Perdue hazırlıyor. Maria Perdue'nin Beykoz Çavuşbaşı’nda kendi cafesi bulunmakta. Perdue Amerikalı, San Francisco’da değerli taş uzmanlığı üzerine çalışırken Ron Perdue ile tanışıp evlenmiş. Eşi İstanbul’da çalıştığı için 1995 yılında Türkiye’ye yerleşmişler. Perdue’nin Maria’s Cheesecakes adını verdiği dükkanında frambuazlı, vişneli, limonlu gibi klasik tatların yanı sıra havuçlu kekli, brownie’li gibi değişik cheesecakeler de tatmak mümkün. Hatta en çok beğenilen lezzetlerden biri de yine Perdue’nin özel tarifi olan kahve, fındık ve çikolatalı İstanbul cheesecakemiş... Ben hepsini çok sevdiğim için hangisi en güzel tavsiye de bulunamıyorum ne yazık ki :)
       Bu arada Ataşehir'e de şube açılmış, sevenlerine duyrulur :)
       Bir de bu muhteşem cheesecakeleri dilerseniz Kuzguncuk Dilim Pastanesi'nden de alabilirsiniz. Burada da bütün veya dilim olarak satılıyor. Ben annemlere yakın olduğundan çoğunlukla Dilim Pastanesi'nden alıyorum. Geçen hafta aldığımda bütün fiyatı 45 liraydı.
       Eğer siz de cheesecake sevenlerdenseniz hiç vakit kaybetmeyin derim :) Şimdiden afiyet olsun.
       Sevgilerimle...

       http://www.mariascheesecakes.net/













    




 

Babaanne Poğaçası


        Herkese merhaba, bugün eşimin çok ama çok sevdiği rahmetli biricik babaannesinin yaptığı poğaçaların tarifini yazacağım. Küçükken çok severmiş bu poğaçaları... Benim poğaçalarımın da çok güzel olduğunu söylese de eminim babaanne elinin lezzeti bambaşkadır... Tarifi halamdan ( eşimin halasından ) aldım. Ve  çok severek burada paylaşıyorum :) Denemeniz dileğiyle... 
        Poğaçaları peynirli ve kıymalı olmak üzere 2 çeşit yaptım. Babaannemiz kıymalı hazırlarmış, şekli de aşağıda gördüğünüz fotoğraftaki gibiymiş.. Kaç adet poğaça çıkacağı ise sizin belirleyeceğiniz bir ölçü kabına  ( bardak, kase vs ) göre değişecektir. Ben fotoğraftaki kabı kullanarak yaptım ve 20 adet poğaça elde ettim. Gelelim malzemelere...
     
        Malzemeler:

        1 ölçü yoğurt
        1 ölçü yağ ( yarısı zeytinyağ, yarısı erimiş katı yağ )
        1 yumurta ( sarısı üzerine sürmek için ayrılır, beyazı hamura konur )
        Tuz, kabartma tozu
        Alabildiğince un

        Peynirli İç Harç İçin ;  Tam yağlı beyaz peynir
                                              Dilerseniz kıyılmış maydanoz

        Kıymalı İç Harç İçin ;  1 soğan
                                              250 gr kıyma
                                              Karabiber, tuz
        Küp küp doğradığım soğanı hafif kavurdum. Kıymayı ekleyip, kavurmaya devam ettim. Tuz ve karabiber ekleyip, ocaktan aldım. Soğumaya bıraktım.

        Hamurun Hazırlanışı ; 1/2 ölçü zeytinyağı ve 1/2 ölçü katı yağı karıştırıp özdeşleştirdim. Yoğurt, yumurta beyazı, tuz, elenmiş un ve kabartma tozunu ekleyip ele yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurdum. Ve buzdolabında dinlendirdim. Peynirli poğaçalar; hepimizin bildiği gibi hamurun çay tabağı kadar açılıp içine harç konulup, kapatılmasıyla oluşuyor. Kıymalı poğaçalar için ise hamur çay tabağından biraz daha büyük açılıp, sigara böreği sarar gibi üçgen kesiliyor. Ucuna harç konulup, yuvarlanıyor.
        Afiyet Olsun :)